Ултразвучно тестирање на внатрешната површина на цилиндричните кованици

Ултразвучното тестирање е најчесто користен метод за откривање на дефекти на внатрешната површина во цилиндричните кованици.За да се обезбедат ефективни резултати од тестирањето, треба да се следат некои важни мерки на претпазливост.

цилиндрични кованици

Прво, треба да се изврши ултразвучно тестирање на цилиндрични кованици по финалниот третман за устенитизирање и термичка обработка со калење за да се добијат механичките својства на кованиците.Се разбира, по потреба, тестирањето може да се изврши и пред или по секоја следна термичка обработка за ослободување од стрес.

 

Второ, при спроведување на ултразвучно тестирање, треба да се користи ултразвучен зрак со радијална инциденца за сеопфатно скенирање.Ова значи дека ултразвучните бранови треба да се спуштат нормално на внатрешната површина од сондата за да се обезбеди откривање на целата внатрешна површина.Во меѓувреме, за да се подобри точноста на откривањето, треба да има најмалку 20% преклопување на ширината на чипот на сондата помеѓу соседните скенови.

 

Покрај тоа, кованиците можат да бидат во неподвижна состојба или да се прегледаат со ставање на струг или валјак за ротација.Ова осигурува дека целата внатрешна површина добива доволно покривање за откривање.

 

При конкретниот инспекциски процес треба да се внимава на мазноста и чистотата на внатрешната површина на ковањето.Површината не треба да има гребнатини, опуштена кожа од оксид, остатоци или други туѓи предмети за да се спречи мешање во ширењето и приемот на ултразвучни бранови.За да се постигне ова, неопходно е да се користи средство за спојување за цврсто поврзување на сондата со внатрешната површина на ковањето за да се обезбеди ефективен ултразвучен пренос.

 

Во однос на опремата, опремата за ултразвучно тестирање вклучува опрема за ултразвучно тестирање, сонди, средства за спојување и тест блокови.Овие алатки се клучни за обезбедување на точноста и сигурноста на процесот на тестирање.

 

Конечно, при спроведување на ултразвучно тестирање, прифаќањето на кованиците може да се процени врз основа на бројот на дефекти, амплитудата на дефектот, положбата или комбинацијата од трите, по потреба.Во меѓувреме, поради присуството на заоблени агли и други причини за локална форма на чекорот на цилиндричните кованици, не е неопходно да се прегледаат одредени мали делови од површината на внатрешната дупка.

 

Накратко, ултразвучното тестирање е сигурен метод за откривање на дефекти на внатрешната површина во цилиндричните кованици.Следењето на горенаведените мерки на претпазливост, во комбинација со соодветна опрема и технологија, може да обезбеди квалитет и доверливост на кованиците и да ги исполни соодветните барања за тестирање.


Време на објавување: Октомври-08-2023 година